28 Ağustos 2007 Salı

Akıl ve Sorular 2

Çalıştığım şirketteki bir arkadaş bir kaç soru sordu; Bu sorulara cevap vermeye çalıştım. Soruların temelinde “aklın insana yeterli olduğu ve her türlü açıklamanın akıl tarafından yapılabileciği iddia ediliyordu”.

Soru 2: “Bir çocuk ya da bir delinin ibadetten muaf tutulması nedendir? Neyi eksiktir normal yetişkin bir insandan?”

Yukarıdaki soru ile aşağıdaki sorular arasında pek bir fark yok bence...

1) Güneş neden doğudan doğar batıdan batar da, batıdan doğup da doğudan batmaz?
2) Neden bazı ruhlar kadın bazıları erkektir?
3) Neden bazıları 1 kaç dakika yaşar bazıları 70 yıl?
4) Neden bazıları uzun, bazıları kısa, sarışın esmerdir?
5) Neden bazı insanlar Çin de doğar bazıları ABD’de, Turkiye’de ....

Vesaire vesaire...

Şöyle bir düşünelim: Eline karton v.b. alıyorsun ve maket insanlar yapıyorsun. Bazıları 2 kollu bazıları 4 kollu oluyor. Bazılarını kırmızıya bazılarını siyaha ve bazılarını da beyaza boyuyorsun? Bazılarını uzun bazılarını kısa yapiyorsun...

Şimdi maketlerin çıkıp da ben neden 4 kolluyum ya da kırmızı renkteyim diye sormasının bir cevabı var mıdır?

Sen! canın istediği için bu şekilde karar verdin? Yani takdir ettin. Yani bu senin kararın?... Burada maketleri hiç bir şey iken bir şey yaptin!...

Benzer bir şekilde çalıştığın şirkete bir adam geliyor ve sana 5 Milyar arkadaşına 1 Milyar veriyor ve şirketteki herkese farklı miktarda parayı hiç sebepsiz hediye ediyor. Şimdi yoktan yere bu paraları hediye eden bir adama neden bana 5 milyar verdin diye bir soru sormak ne derece mantıklı ya da cevabi var mıdır? Ya da neyi değiştirir. Adamin bir takdiridir bu. Çünkü veren odur.

Bir çocuk ya da deli akli olarak yetersiz olduğu için ibadetlerden muaf tutularak oldüğünde cennete gittiği söylenebir. Burada öldüklerinde “cennete gitmelerinin” nedeni sorgulanabilir? Bunun cevabı da Allah’in takdiridir denebilir. Çünkü kural koyucu ve yoktan var eden odur.

Bir de insan evrendeki bütün bilgilere sahip değil.Ya da aklıyla bütün herşeyi kavrayıp açıklayacak kapasite de yaratılmamış. Biz olayları, bütün sebepleriyle/yönleriyle bilemiyoruz. Sorduğumuz sorulara bir cevap varsa da bunu da aklımızın çıkaracak bir kapasitesi de olmayabilir. Mesela: Kuran'daki Hz. Hızır Kıssası aslında bu tür sorulara bir cevap veriyor:

http://www.harunyahya.org/Makaleler/hz_hizir.htm

Kuran Kerim Ra'd suresinin 27 ve 28. ayetlerden de anlaşılıyor ki Allah’ın varlığı konusunda onun yarattıkları üzerinde düsünmek yeterlidir. Bu Allah’ın varlığını gösterir. Ancak şüpheden kurtulmak ve iman için Allah’ı zikretmek (onun hakkında dusunmek, namaz kilmak, ibadet etmek v.b.) gerekir. Allah’tan isteyerek insan hem şüpheden kurtulur hem de sağlam bir imana sahip olur. Allah kimseyi iman konusunda çaresiz bırakmaz.

Hiç yorum yok: